VitrA Karo, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Global Lighthouse Network programına seramik karo sektöründen dahil olan ilk kuruluş oldu. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 yılında başlattığı Global Lighthouse Network (Küresel Deniz Feneri Ağı-GLN) programı, Endüstri 4.0 teknolojilerini geniş ölçekte uygulayan, dijital dönüşümde lider üretim tesislerinin yer aldığı seçkin bir ağ. Dünya çapında 153 tesisin yer aldığı GLN’e, Bozüyük tesisindeki Üretim 3 hattında gerçekleştirdiği dijital dönüşüm süreçleriyle girmeyi başaran VitrA Karo, bu anlamda kendi sektöründeki değişime liderlik etmeyi sürdürüyor.

Bozüyük’teki akıllı teknolojilerle donatılmış üretim tesisinde yaptığı dijital dönüşüm yatırımı ve uygulamalarıyla sektörüne yeni standartlar getirmeyi başaran VitrA Karo, “üretimde mükemmellik yakalama” hedefini gözeterek veri odaklı bir yaklaşımla sürdürülebilirlik açısından çeşitli kazanımlar sağlıyor. GLN’e dahil olarak, küresel bir ağda Endüstri 4.0 liderleriyle deneyim paylaşımı imkânı yakalayan VitrA Karo için bu başarı, seramik karo sektöründe küresel liderliğe giden yolda önemli bir adım niteliği taşıyor.

VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan, bu prestijli ödül ve dijital dönüşümün yaptığı katkılara dikkat çektiği değerlendirmesinde şunları söylüyor: “Günümüzde dijitalleşme, rekabet gücünü korumakta önemli bir etken. Biz de bu gerçeği en tepeye koyarak planımızı yaptık. Seramik karo sektörünün üretim aşaması önemli ölçüde enerji tüketiyor ve bu tüketim, artan enerji maliyetleri sebebiyle önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunları ele alma adına Bozüyük’teki tesisimizde bir dijital dönüşüm yol haritası uyguladık. Bu stratejik girişim, akıllı dijital çözümler aracılığıyla süreç ve üretim kontrollerini iyileştirmeye odaklandı. Üstelik sadece bunu yapmakla da kalmadı. Aynı zamanda dijital dönüşüm faaliyetlerinin uygulandığı üretim hattında genel ekipman verimliliğimizi %20'ye kadar artırdı, atıklarımızı yarıdan fazla azaltırken enerji tüketimimizi ise yaklaşık %15 azalttı.”

Hasan Pehlivan, GLN’e katılmanın sadece bir başlangıç olduğunun altını çiziyor: “Bu programa dahil olmak, bizim için yeni bir dönemin başlangıcı. Global Lighthouse Network'teki diğer liderlerle iş birliği yaparak sektörümüze öncülük etmeye ve dijital dönüşümün sınırlarını zorlamaya devam edeceğiz.”

Hasan Pehlivan, Global Lighthouse Network’e katılmaya giden süreçte yaptıkları, kapsamlı yatırımın özellikle altını çiziyor: “Donanım ve analitik çalışmalar için 1 milyon Avro’ya yakın bir yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım özellikle üç konuda büyük avantajlar sağladı: Verimlilik artışı, hata oranlarının azalması ve maliyet tasarrufu.”

“Üretken yapay zekâdan daha fazla yararlanmak istiyoruz”

Hasan Pehlivan, gelecek dönem hedefleri konusunda yapay zekâ başlığına ayrı bir yer açıyor: “Üretken yapay zekâyı daha çok kullanmak, gelecek stratejilerimizin ilk sırasında yer alıyor. Çünkü biliyoruz ki yapay zekâ yeni ürünleri daha hızlı ve etkili şekilde üretmemize yardımcı olacak. Yine tasarım geliştirme süreçlerimizi daha verimli hâle getirecek. Bu bağlamda üretken yapay zekâyı üretim süreçlerimize daha fazla entegre edebilmek için sürekli yeni fırsatları araştırmaya devam ediyoruz.”

Bozüyük’teki VitrA Karo üretim tesisinin özellikleri neler?

VitrA Karo’nun, GLN’e dâhil edilen dünyanın ilk seramik karo şirketi olmasını sağlayan üretim tesisi, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alıyor. Tesis, yılda 31,2 milyon metrekare karo üretim kapasitesine sahip. Tesis bazlı hayata geçirilen dijitalleşme yatırımı şu an sadece bir üretim hattında somutlaştırıldı. O hattaki üretim süreçlerinde yürütülen programda, geçmişte toplanan verilerle en ideal çalışma parametreleri yapay zekâyla belirleniyor. Veri analitiği ve Endüstri 4.0 yaklaşımlarıyla enerji verimliliği sağlanıyor. Bu sayede, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüme katma değer yaratan nesnelerin interneti uygulaması oluşturuluyor.

Eczacıbaşılılar anlatıyor…

Bozüyük’teki üretim tesisinde gerçekleştirilen dijital dönüşüm çalışmalarını ve Global Lighthouse Network’e dahil olma sürecini Eczacıbaşılılar anlattı…

VitrA Karo Bilgi Teknolojileri Direktörü ve Dijital Dönüşüm Lideri Murat Gölcü

VitrA Karo Teknik Hizmetler Müdürü Dr. Burçak Atay

VitrA Karo Fabrikalar Direktörü Musa Yılmaz