Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı (1913-1993),
"Özel girişimde gerçek ölçü, toplumun varlığını artırmadaki başarı düzeyidir." diyordu.
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, kalıcı başarıların nasıl elde edilebileceğini de şöyle açıklamıştı: "Başarı, kolay yolları değil, yeni ve daha ileri yöntemleri göze alabilenlerindir."
İzmir'de dünyaya gelen Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, ömrü boyunca, dile getirdiği görüşlerin canlı bir örneğini verdi. 1930'lu yıllarda Heidelberg Üniversitesi'ndeki kimya yüksek öğreniminin ardından, Chicago Üniversitesi'nde yaptığı yüksek lisans ve Berlin Üniversitesi'ndeki doktora çalışmaları, ona, yaşama daima bilimsel, sistematik bir evrensel bakış açısıyla eğilme yeteneğini de sağlamıştı.
Dr. Eczacıbaşı hiçbir zaman sıradan ayrıntıların insanı olmayacaktı. Yöneldiği, gerçekleştirdiği her işte, yaratıcı bireyin girişim özgürlüğü ile toplumun ve dünyanın uzun süreli gereksinimleri arasında, sosyal sorumlulukları bütünleştiren en uygun çözümleri arayacaktı. Uğraşlarında, "daha sağlıklı bir yaşam" için katkıda bulunmak, Dr. Eczacıbaşı'nın vazgeçilmez ilkesiydi.
Çağın en ileri teknolojileriyle, uluslararası düzeyde kaliteli ürünler sunmak, ilk adımların atıldığı 1940'ların başlarından itibaren Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurum, kimlik ve kültürünün ayrılmaz bir kesitini oluşturuyordu.
İzmir'in diplomalı ilk Türk eczacılarından olan babası Süleyman Ferit Eczacıbaşı, "Yurdunuzdan aldığınızı, yine yurdunuza veriniz" demişti hep... Türkiye Cumhuriyeti'ni, bir imparatorluğun yıkıntıları arasından yeniden var eden "Kurucular Kuşağı"nın özlemlerini, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tüm yaşantısında uygulamaya çalıştı.
Dr. Eczacıbaşı'nın öncü girişimleriyle, Eczacıbaşı Topluluğu'nun 1950'lerden 1990'lara kadar ilaç, yapı gereçleri, temizlik kağıtları ve sağlık bakım ürünlerinden sermaye piyasası, dışsatımlar ya da bilgi iletimine kadar uzanan geniş bir dizi alandaki atılımları yarım yüzyıl boyunca böylece birbirini izledi.
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, anılarını “Kuşaktan Kuşağa” (1982), görüşlerini ise dünyadan ayrılışından kısa süre önce bitirdiği “İzlenimler, Umutlar” (1994) adlı yapıtlarında dile getirdi.
Seksen yıllık ömrünü daha uygar yarınlara adamış bir öncü olarak, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, en çok değer verdiği özlemleri ile yaşam süresi içinde başardıklarının birbirleriyle özdeşleştiğini görmenin de mutluluğunu duydu.