46. İstanbul Müzik Festivali Başlıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 45 yıl önce Dr. Nejat F. Eczacıbaşı öncülüğünde kuruluşundan bu yana Eczacıbaşı Topluluğu; Müzik Festivali, Film Festivali, Tiyatro Festivali, Caz Festivali, İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali'ni de kapsayan "Kurucu Sponsorluk" yapısı ile sanatseverleri festivaller ile buluşturuyor. Eczacıbaşı sanatseverlerin festivallere katılarak "orada olma"larının hayatlarına kattığı değeri biliyor ve İstanbul'u uluslararası bir kültür-sanat merkezi haline getiren İKSV'yi desteklemeye devam ediyor. Eczacıbaşı Topluluğu, 2017 yılında İKSV'nin 45. yılına özel olarak "Orada olmak başkadır" isimli bir film hazırladı. İzlemek için tıklayın.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sahnede müziği icra edenleri, koltuklarındaki dinleyicileri ve perde arkasındaki destekçileriyle 46. yılına giren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “aile bağları” temasını merkezine alan bir programla müzikseverlerin karşısına çıkıyor.
Festivalin Teması “Aile Bağları”
46 yıldır farklı kuşakları müzikle buluşturan İstanbul Müzik Festivali’nin teması “aile bağları” olacak. Sanatçıları, dinleyicileri, destekçileri ve çalışanlarıyla kendisi de büyük bir aile olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl müzikseverleri aile ilişkileri arasındaki müziğin izini sürmeye, müziğe dair anılarını yeniden hatırlamaya ve keşfetmeye davet ediyor. Festival bu tema kapsamında müzikseverleri Lauma & Baiba Skride, Güher & Süher Pekinel ve Ferhan & Ferzan Önder gibi kardeş müzisyenler, Selman & Kudsi Ergüner, Mischa, Lily & Sascha Maisky gibi müzisyen baba ve çocukları ile Diana Damrau & Nicolas Tesle gibi eş müzisyenlerin de aralarında olduğu zengin bir programla buluşturuyor.
46.İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu sene “aile bağları” temasını merkezine bir sosyal medya kampanyası da gerçekleştirilecek. Festival takipçilerinin enstrüman çalarken çekilmiş ve #ailebağları etiketiyle paylaşacağı çocukluk fotoğrafları festivalin sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
Festival Açılışını Yine Genç Bir Solistle Yapıyor
46.İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini 14 yıldır gelenek halini aldığı üzere yine Sascha Goetzel yönetimindeki Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde ödüllü genç bir solistle gerçekleştirecek. BİFO’nun, İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl buluşacağı solist 2017 XV. Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması’nın ilk Güney Koreli birincisi Yekwon Sunwoo olacak. Piyano repertuarının en güç konçertoları arasında sayılan Rachmaninov’un 3. Piyano Konçertosu’yla Altın Madalya kazanan ve Türkiye’deki ilk konserini festivalde gerçekleştirecek olan 28 yaşındaki Yekwon Sunwoo piyano üzerindeki üstün hâkimiyeti ve kuvvetli yorumculuğuyla son yıllarda pek çok ödülün sahibi oldu. 46. İstanbul Müzik Festivali açılış töreni ve konseri 23 Mayıs Çarşamba akşamı saat 19.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Mischa Maisky’e Veriliyor
46.İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, dünyada solist olmadığı önemli orkestra, birlikte çalmadığı efsanevi isim kalmayan, Rostropovich ve Piatigorsky’nin varisi olarak anılırken, iki isimle de çalışmış tek isim olma ayrıcalığı taşıyan, kendi özgün yorumculuk üslubuyla kendisi de efsanevi viyolonselciler arasında yerini alan Mischa Maisky’e takdim edilecek.
Kendini her anlamda dünya vatandaşı olarak tanımlayan Mischa Maisky, Deutsche Grammophon etiketi altında dünyanın en önemli orkestralarıyla 35’in üzerinde albüm kaydetti. Pek çok kez Grammy’e aday gösterilen Maisky’nin albümleri birçok ödül aldı. Festival, benzersiz kariyeri ve hayat hikâyesine sahip Maisky’i iki konserde birden ağırlayacak. Maisky ilk konserini köklü geçmişiyle tanınan Franz Liszt Oda Orkestrası’yla 2 Haziran Cumartesi günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirecek. Konser öncesinde sanatçıya Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Festivalin bu yılki temasına gönderme yapan ve sanatçının kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte gerçekleştireceği Maisky Kesişmeleri başlıklı konseriyse 4 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.
Festivalden İstanbul’a Selam
İstanbul Müzik Festivali, üç imparatorluğun başkenti olmuş ve birçok kültüre ev sahipliği yapmış İstanbul’u Kapalıçarşı ve Sirkeci Garı peronunda gerçekleştirilecek iki özel konser ve Galata – Karaköy hattına yayılan Müzik Rotası’yla selamlıyor.
İlk kez geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali’ni ağırlayan Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek İstanbul’un Ezgileri konserinde İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Sefarad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örnekleri seslendirilecek. Kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu bu projede; UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola ve gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığı festivalin bu yılki teması “aile bağlarına” gönderme yapıyor. Ayrıca ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da aynı sahnede buluşacak. İstanbul’un Ezgileri konseri E.C.A - Serel gösteri sponsorluğunda 3 Haziran Pazar günü Kapalıçarşı’da müzikseverler buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik ve tarih araştırmacısı İncila Bertuğ İstanbul müziğine tarih ve kültürel alt yapı çevresinden baktığı bir konuşma gerçekleştirecek.
Festivalin İstanbul’un Şarkıları konseri ise müzikseverleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek. Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek Meral Azizoğlu’na Macar topluluk Gypsy Fire Ensemble eşlik edecek. 6 Haziran Çarşamba akşamı İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapacak Sirkeci Garı’nın peronu’nda gerçekleştirilecek İstanbul’un Şarkıları konseri müzikseverlere unutulmaz bir İstanbul akşamı yaşatacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Mario Levi “İstanbul’u Anlayabilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.
İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri Galata-Karaköy hattında İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak. Müzik Rotası’nın bu yılki durakları olan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek konserlerin her birinde mekânın ruhuna özel hazırlanmış repertuvarlar sunulacak. Profesyonel rehberler eşliğinde rotanın geçmişi ve bugünü hakkında da bilgilerin verileceği Müzik Rotası konserleri, bluechip Creative Events katkılarıyla 10 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
Festival Bu Yıl Çocukları Klasik Müziği Deneyimleyerek Öğrenmeye Davet Ediyor
46.İstanbul Müzik Festivali bu yıl ilk kez Pera Müzesi eğitim bölümü işbirliğiyle çocuklara özel bir atölye programı gerçekleştirecek. Bütünsel bir sanat deneyimine vurgu yapan atölyelerde 4-6 ve 7-12 olmak üzere iki yaş grubuna yönelik toplam 8 atölye çalışması düzenlenecek.
Pera Müzesi’nde 26-27 Mayıs ve 2-3 Haziran hafta sonlarında gerçekleştirilecek atölyelerde, çocuklar Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan Osman Hamdi Bey’in İki Müzisyen Kız isimli eseri ile Franz Hermann, Hans Gemminger ve Valentin Mueller’in ortak yapıtı Türk Hareminden Bir Sahne tablosundan esinlenecek, müziği yaparak ve yaşayarak deneyimleyecekler. “aile bağları” teması kapsamında, 7-12 yaş grubu atölyelerin ikisi çocukların büyükanne ve büyükbabalarının da katılımıyla düzenlenecek. 15 kişiyle sınırlı atölyeler ücretsiz olup rezervasyon gereklidir. Atölye rezervasyonları 26 Mart itibariyle egitim@peramuzesi.org.tr adresinden yaptırılabilir.
Festivalde Ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri Devam Ediyor
Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Babylon, bomontiada ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri serisinin 26 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Babylon’da gerçekleşecek ilk konserinde Fazıl Say’ın prodüktörlüğünü yaptığı İlk Atlas albümüyle mezzosoprano Senem Demircioğlu ve piyanist İklim Tamkan ikilisi, türküleri ve 17. ve 18. yüzyılın önemli bestecilerinin eserlerini, özgün yorumlarıyla dinleyicilerle buluşturacak.
2 Haziran Cumartesi günü bomontiada’da saat 11.00’da gerçekleştirilecek Hafta Sonu Klasikleri - II konserinde ise Anadolu Nefesli Beşlisi, Anadolu türkülerini ve geleneksel kültürdeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan yeni bir anlayışla yorumlayacak. Anadolu Nefesli Beşlisi, müziğin acılarla, sevinçlerle harmanlanmış örneklerini repertuarında bulunduran beş genç müzisyenlerden oluşuyor. Babylon ve bomontiada’da yapılacak Hafta Sonu Klasikleri konserleri Pozitif’in katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Hafta Sonu Klasikleri konserlerinin üçüncüsü ise festivalin son Cumartesi günü olan 9 Haziran Cumartesi saat 11.00’da müzikseverleri Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Koehne Quartet ile buluşturacak. Avrupa’nın önde gelen çağdaş müzik temsilcilerinden Koehne Quartet konserde klasik dönemden 21. yüzyıla uzanan repertuarlarıyla özgün ve orijinal yorumlar sunacak.
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da festival konserlerini ücretsiz izleyebilecek
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri, bu yıl da festival konserlerini ücretsiz olarak takip edebiliyor. Öğrencilerin, katılmak istedikleri konserden bir gün önce, rezervasyon@iksv.org adresine e-posta ile ad ve soyadı bilgileriyle birlikte öğrenci belgelerini göndermeleri gerekmektedir. Konser için onaylar e-posta adreslerine ulaştırılacaktır.
46.İstanbul Müzik Festivali Sosyal Medyadan ve Festivalin Yenilenen İnternet Sitesinden Takip Edilebilecek
muzik.iksv.org
facebook.com/istanbulmuzikfestivali
twitter.com/muzikfestivali
instagram.com/istanbulmuzikfestivali
youtube.com/iksvistanbul
#istmüzikfest
#ailebağları