Aynası İştir kişinin cinsiyetine bakılmaz!
Eczacıbaşı Topluluğu, “birliktebiz” adını verdiği fırsat eşitliği projesi ile işe alım süreçlerinden lider yetiştirme metotlarına kadar tüm iş süreçlerini yeniden kurguluyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde hayata geçirilecek proje, Eczacıbaşı Topluluğu'nun her kademesinde Türkiye'nin geleceğine katkı verecek bir dönüşüm başlatıyor.
Küresel düzeyde fırsat eşitliği alanında önemli çalışmaları bulunan uluslararası danışmanlık firması McKinsey ile geniş kapsamlı bir mevcut durum analizi yapan Eczacıbaşı Topluluğu, bu çıktılara göre “iyi” olarak belirlenen durumunu “en iyi”ye yükseltmek için harekete geçti.
Proje kapsamında 2020 yılı itibarı ile beyaz yakalı çalışanlarda kadın işe alım oranını % 50'ye, beyaz yakalı kadın çalışan oranını % 40'a, yönetimde kadın oranını ise % 35'e çıkarmayı hedefleyen Topluluk, birliktebiz manifestosu ile de bu projedeki kararlılığını hem çalışanlarına hem kamuoyuna duyurdu.
Fırsat eşitliği konusundaki performansın düzenli olarak ölçümleneceği, izleneceği ve eylem planlarıyla daha da iyileştirileceği proje gereğince, Topluluğun insan kaynakları politikaları, kadınların iş yaşamına katılırken ve çalışırken daha da güçlenmelerini kolaylaştıracak şekilde geliştiriliyor.
Bu alanda ilk uygulamalardan biri, cinsiyetten arındırılmış özgeçmişler olacak. Aday özgeçmişlerinin; isim, fotoğraf , askerlik gibi cinsiyete ilişkin bilgiler gizlenerek işe alım süreçlerine dahil edilmesiyle, yöneticilerin özgeçmişleri cinsiyetten arındırılmış olarak inceleyip değerlendirmesi sağlanacak.
Eczacıbaşı Topluluğu'nda farkında olunmayan önyargıların kırılması için insan kaynakları politikalarından iletişim çalışmalarına kadar bir dizi uygulama hayata geçirilirken, satış kadroları ve teknik kadrolarda kadın aday havuzunun büyütülmesi ve kadın istihdamının artırılması da hedefleniyor.
Yine proje kapsamında, Kadın Lider Gelişim Programı’nı başlatan Eczacıbaşı Topluluğu, kadın yönetici ve çalışanlar için rol modellerini bir araya getirerek deneyimlerini paylaşma imkanı sağlıyor.
Kadınlara yönelik adımlar yeni değil
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İş’te Eşitlik Platformu’na aktif katılım sağlayarak bilgi ve iyi uygulama paylaşımlarına katkı sunan Eczacıbaşı Topluluğu, 2012 yılında KAGİDER ve Dünya Bankası ile FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) girişimi kapsamında denetimden başarıyla geçerek bu alandaki çalışmalarından ötürü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ödülü aldı.
Eczacıbaşı Topluluğu’nda tüm çalışanların, iş ve özel yaşam dengesini daha etkin biçimde kurmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan esnek çalışma saatleri uygulaması 2013’te, uzaktan çalışma uygulaması da 2016 yılında hayata geçirilirken, yine 2013 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri başlatıldı.
Kadının güçlendirilmesi ve fırsat eşitliği alanında Türkiye’de ve uluslararası platformlarda aktif rol oynayan Eczacıbaşı Topluluğu, yine 2013 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ni (Women’s Empowerment Principles, WEPs) imzaladı.